Piknik rodzinny z Księdzem Piotrem Skargą

W dniu 16.09.2023 po raz pierwszy w Grójcu i po raz pierwszy w historii Fundacji odbył się Piknik Rodzinny z Księdzem Piotrem Skargą. Wydarzenie to miało na celu przypomnienie ponadczasowego przesłania Księdza Piotra Skargi, wezwania do miłości do Boga, do bliźniego i do Ojczyzny, propagowanie dziedzictwa, które pozostawił po sobie, a także zwiększenie świadomości kim był dla miasta i dla narodu Polskiego. Ksiądz Piotr Skarga, syn ziemi mazowieckiej i grójeckiej, wybitny kapłan, kaznodzieja królewski został włączony w poczet Wielkich Polaków jego dokonania dla Polski wymagają zatem wyjątkowych działań na rzecz zwiększania wiedzy o jego osobie.

Piknik Rodzinny został objęty honorowymi patronatami:
– Arcybiskupa Metropolity Warszawskiego Jego Eminencji Kardynała Kazimierza Nycza
– Konferencji Episkopatu Polski za zgodą Przewodniczącego Jego Ekscelencji Arcybiskupa Stanisława Gądeckiego
– Burmistrza Miasta i Gminy Grójec Pana Dariusza Gwiazdy

Program wydarzenia obejmował możliwość skorzystania z bezpłatnych pomiarów ciśnienia, wzięcia udziału w pokazach pierwszej pomocy przedmedycznej. Można było udzielić pierwszej pomocy przy profesjonalnym wsparciu ratowników medycznych, na ćwiczeniowych fantomach.
Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci: animacje, dmuchańce, warsztaty dla najmłodszych.

W ramach akcji POMAGAMY na stoisku można było zgłosić zapotrzebowanie na paczki Bożonarodzeniowe, które wręczymy najbardziej potrzebującym rodzinom podczas Kiermaszu Bożonarodzeniowego w dniu 17 grudnia 2023 roku.

Kontakt: fundacja.skarga@gmail.com

Przygotwowania

Msza Święta oraz prelekcja

W dniu 16 września odbył się po raz pierwszy w historii Fundacji -Dzień Księdza Piotra Skargi.
Obchody rozpoczęły się od uroczystej Mszy Świętej w Kościele św. Mikołaja Biskupa w Grójcu. Homilię wygłosił Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski Ks.dr hab Leszek Gęsiak.
Msza Święta była duchowym wprowadzeniem do tego wyjątkowego dnia.

Następnie w Sali im.Sługi Bożego Księdza Piotra Skargi odbyła się prelekcja pt. „Sługa Boży Ksiądz Piotr Skarga w historii i współcześnie”. wygłoszona przez postulatora procesu beatyfikacyjnego Księdza Piotra Skargi – Księdza Józefa Maja SJ.

Piknik

To był piękny dzień. Szczególne podziękowania dla:

• Księdza Dziekana – Proboszcza Parafii św.Mikołaja Biskupa w Grójcu Ks.Zbigniewa Stefaniaka
  • Konferencji Episkopatu Polski pod Przewodnictwem Jego Ekscelencji Arcybiskupa Stanisława Gądeckiego (Patronat Honorowy)
  • Metropolity warszawskiego Jego Eminencji Kardynała Kazimierza Nycza (Patronat Honorowy)
  • Burmistrza gminy i miasta Grójec Pana Dariusza Gwiazdy (Patronat Honorowy)
  • Gminny Ośrodek Kultury za pomoc i wsparcie logistyczne
  • Pana Andrzeja Nowaczewskiego za obecność na stoisku Fundacji, gdzie podczas pikniku można było uzyskać wiele cennych informacji o Księdzu Piotrze Skardze.

Dziękujemy wszystkim gościom i uczestnikom za obecność!

Do zobaczenia za rok !